onsdag 9 mars 2011

Semlor



Idag har jag bakat semlor. Eftersom det inte blev någon fettisdag för mej igår så får det bli idag istället! Väntar till ikväll på att smaska semla tillsammans med min finaste!

35 g jäst
125 g smör
2,5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 ägg
Ca 8 dl vetemjöl
0,25 tsk salt

Värm smör och mjölk till 37 grader, häll sedan över den smulade jästen. Blanda ihop övriga ingredienser. Knåda i några minuter.

Låt degen jäsa i ca 40 minuter under bakduk.

Lägg ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i 14-16 bitar och rulla till bollar. Låt bullarna jäsa ytterligare 60 minuter under bakduk.

Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg.

In i mitten av ugnen på 250 grader. Små bullar ca 8 minuter, större bullar ca 10-12 minuter.

Låt svalna på galler!

Gröp ur lite ur semlorna när du delat på dom och blanda ihop brödsmulet med mandelmassa och lite mjölk. Smeta detta på semelbotten och i locket och lägg vispad grädde på.

4 kommentarer:

  1. Blev dom lika rejäla som mammas?

    SvaraRadera
  2. haha, nä det tror jag inte. men mamma kan ju det där, jag har j ubara gjort semlor två gånger så.. :) ska snart provsmaka hur dom blev!

    SvaraRadera
  3. Do, dåg riktigt goda ut!:)
    Joo hon är typ frisk nu..lite lös i magen bara, men hon har inte spytt sen igår morse:)

    SvaraRadera